Bøger om Klosterruten

 • Den Danske Klosterrute bliver beskrevet i en guidebogserie med hovedtitlen “Den Danske Klosterrute” fra Unitas Forlag (bind 1-6) og Forlaget Eksistensen (bind 7 -).
 • Bøgerne indeholder en detaljeret gennemgang af ruten punkt for punkt, orientering om overnatnings-, spise- og indkøbssteder, adresser på turistkontorer, særlige kontaktpersoner og andre praktiske oplysninger.
 • I bøgerne fra 2007 ff. er der også et kapitel om Klosterrutens ide, klostervæsenets historie og forslag til en eventuel spirituel praksis. Hvert bind er forsynet med rutekort (2 cm kort, dvs. størrelse 1:50.000), bykort, oversigtskort og fotos.
 • Guidebogserien bringer en mængde oplysninger til brug for vandrere og cyklister undervejs, men også mere generel orientering, som gør den nyttig for bilister og andre, der vil vide noget om en egn.

Klosterrutens netguide udgør et supplement til guidebøgerne og bringer rettelser til dem på udgivningstidspunktet.

Bind 1
E-bog “Den Danske Klosterrute: Gennem Sønderjylland til Ribe” af Jens Kristian Krarup. revideret som E-bog 2023 af Gunnar Kasper Hansen 144 s., vejl. pris 179,95 kr.

Bind 2
“Den Danske Klosterrute: Fra Ribe til Viborg – med Hærvej og Søhøjland” af Jens Kristian Krarup, 2007.
264 s., vejl. pris 299,- kr

Bind 3
“Den Danske Klosterrute: Fra Helsingør til Slangerup – med Eskilsø” af Jens Kristian Krarup, 2010

Bind 4

“Den Danske Klosterrute: Fra Slangerup til Roskilde” af Jens Kristian Krarup, 2010
232 s., vejl. pris 299,- kr.

Bind 5
“Den Danske Klosterrute: Fra Roskilde til Slagelse” af Jens Kristian Krarup 2012
228 s., vejl. pris 329,- kr.

Bind 6
“Den Danske Klosterrute: Fra Slagelse til Vordingborg ” af Jens Kristian Krarup 2012
206 s., vejl. pris 329,- kr.

Bind 7
“Den Danske Klosterrute: Sydfyn – med Langeland, Tåsinge, Thurø og Ærø” af Gunnar Kasper Hansen 2015
240 s., vejl. pris 299,- kr.

Bind 8
“Den Danske Klosterrute: Lolland-Falster”, redigeret af Elizabeth Knox-Seith, Jens Kristian Krarup (koordinerende) og Tove Niclasen 2017
268 s., vejl. pris 329.- kr.

Bind 9 
“Den Danske Klosterrute: Fra Viborg til Aalborg – med Birgittaruten” af Gunnar Kasper Hansen. 2017 vejl. pris 329.- kr.

Bind 10
“Den Danske Klosterrute: Fra Aalborg til Frederikshavn” af Gunnar Kasper Hansen. 2020 vejl. pris 329.- kr.

Bøgerne kan fås i boghandelen eller direkte fra forlaget Eksistensen, Frederiksberg Allé 10, 1820 Frederiksberg C, tlf. (+45) 3324 9250, E-mail eksistensen@eksistensen.dk Se også forlagets hjemmeside: www.eksistensen.dk.

Omtale og anmeldelser af bøgerne:

bind 1 2. udg med tekst 300Bind 1 (1. og 2. udgave er udsolgt ! – 3. udgave revideret af Gunnar Kasper Hansen og udgivet som E-bog)
“Den Danske Klosterrute – Gennem Sønderjylland til Ribe” af Jens Kristian Krarup (udkom 2006)

 • ”en helt fantastisk, lille guide”. (Folkekirken i København)
 • “Selv uden vandrestøvler, men på langs derhjemme på sofaen er bogen en fin og spændende indføring i Sønderjyllands historie og egnens kirker…alt i alt et rigtig nyttigt og godt, ambitiøst initiativ”. (Kristeligt Dagblad)
 • “et stykke kulturhåndværk af bedste slags…lige så spændende som den bedste Miss Marple”. (Ugeavisen Tønder)
 • “de, der foretrækker at gøre turen i bil, vil have en fortræffelig ledsager i den handy og indbydende bog”. (JydskeVestkysten)
 • “Man kan trygt begive sig på vandring med Jens Kristian Krarups bog i baglommen og være sikker på at få det maksimale ud af turen.” (Sønderjysk Månedsskrift)
 • ”kan …varmt anbefales”. (Nyhedsbrev Ribe Stift)
 • “En meget anvendelig guide til familieturen eller som bogen anbefaler til “meditative vandringer” for den enkelte vandrer eller cyklist, der færdes alene”. (Folkebibliotekernes lektørudtalelse)
 • “Er man lidt kulturhistorisk interesseret, er denne rutebeskrivelse simpelthen noget af det bedste, jeg endnu har set”. (Jens Kristoffer Jensen i webmagasinet “Fynske cyklister” december 2006)
 •  

bog 2 aBind 2 “Den Danske Klosterrute: Fra Ribe til Viborg – med Hærvej og Søhøjland”
af Jens Kristian Krarup (1. udg. 2007):

 • “fyldt med præcise og omhyggelige angivelser af det, som er værd at se og steder, der er værd at besøge.” (Københavns Stiftstidende)
 • “Bogen er speciel, fordi den bringer en meget stor mængde præcise oplysninger, og alligevel er den nem at bruge, i handy format, og med stoffet organiseret meget overskueligt og med landkort og sted- og navneregister”. (Folkebibliotekernes lektørudtalelse)
 • “Et imponerende projekt”. (Horsens Folkeblad)
 • “…en glimrende og inspirerende guide…kan læses af alle interesserede uanset religiøst standpunkt”. (Midtjyllands Avis)
 • “Et kulturelt overflødighedshorn, der savner sin mage.” (Udfordringen)
 • “Nogen burde give Jens Kristian Krarup en medalje for hans kæmpeindsats. Når alle bind er færdige, vil de uden tvivl stå i mange år som en ideel guide til den danske kulturhistorie og den erfaring, som opst
 • år med vandringens langsomhed og enkelhed, men alt for ofte forsvinder under hverdagens tidspres og det daglige jag”. (Kristeligt Dagblad)
 • “Et kæmpestort researcharbejde ligger til grund for disse gedigne guidebøger…med disse bøgers “grydeklare” anvisninger bliver det fremover meget lettere at planlægge turen gennem Danmarks smukke natur.” (Præsteforeningens Blad)

 

bog 3Bind 3
“Den Danske Klosterrute: Fra Helsingør til Slangerup – med Eskilsø”
af Jens Kristian Krarup (1. udg. 2010):

 • ”…i genren guidebøger ligger den klart på en af de øverste hylder”. (Frederiksborg Amts Avis)
 • ”…fuld af nyttig viden … Sproget er levende, og kombinationen af korte, indholdsmættede tekster, faktabokse og smukke billeder er med til at gøre, at man ikke kan lade være med lige at læse den næste side også”. (Kirken i København, Folkekirkens Infocenter i Københavns Stift)
 • ”Det fyldige baggrundsstof rummer et væld af oplysninger uden at virke kompakt. Og gode fotografier indfanger nogle af de stemninger, som man undervejs kan søge dybere ind i…Så vandrerne kan være helt rolige: Jens Kristian Krarup er hos dem”. (Kristeligt Dagblad)
 • ”Jens Kristian Krarup ikke blot vandrer de ruter, han beskriver, han sprudler også af viden og glæde ved det han ser på sin vej”. (Fritidsliv. Medlemsblad for Dansk Vandrelaug)
 • ”Krarup oplyser kyndigt om stort og småt på ruten”. (Dansk Kirketidende)
 • ”Krarups guide til den danske klosterrute imponerer fortsat…Og karakteren er altså 5 vandrestave (ud af 5 mulige). Godt gået!”. (Udfordringen)
 • ”En bog der absolut er værd at eje!”. (Klosternyt. Medlemsblad for Esrum Klosters Venner)

Fælles anmeldelser af bind 3 og 4.

 • ”De er meget velskrevne og proppet med praktiske oplysninger, også om spise- og overnatningssteder ”. Rating: 6 ud af 6. (Natur og Miljø, tidsskrift for Danmarks Naturfredningsforening)
 • ”…en guidebog, hvor der gives tid til at standse op og gå mere i dybden med de enkelte seværdigheder undervejs. Og en fremragende sådan….Det er nogle meget inspirerende bøger, som Jens Kristian Krarup har skrevet, de virker indbydende, man får lyst til at fordybe sig og ikke mindst lyst til at vandre ad de veje, klosterruten angiver, og til at se de steder, som bliver beskrevet. Deres lækre og handy design og gode kort gør dem til et oplagt værktøj for nye eventyr på de danske pilgrimsveje”. (Anmeldelse af bind 3 og 4 i Pilgrimmen, tidsskrift for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme”)
 • ”…jeg tager pilgrimshatten af for denne kæmpeindsats”. (Pilgrimspræst Elisabeth Lidell, anmeldelse af bind 3 og 4 i Præsteforeningens Blad)
 • ” Forfatteren fortæller ikke kun om klostre og kirker, men også om alt det andet, man møder på ruten. Og det er spændende fortalt. Praktiske oplysninger om spise- og overnatningssteder er ligeledes med. Kortmaterialet er helt fantastisk, og et godt register hjælper læseren til at finde rundt i den informationsmættede guidebog”. Rating: 6 stjerner ud af 6! (Dagbladenes Bureau)

bog 4Bind 4
“Den Danske Klosterrute: Fra Slangerup til Roskilde” af Jens Kristian Krarup (1. udg. 2010)

 • ”Bogen har et bekvemt format og er indbydende tilrettelagt med farvefotos, der sammen med beskrivelserne i ord ansporer til at besøge stederne. Når man sidder med bogen, kan man sagtens bladre/læse sig en længsel til”. (Kristeligt Dagblad)
 • ”Værket påkalder sig fortsat ubetinget respekt” (Udfordringen).
 • ”Her bliver historien levende. Gedigent og grundigt fjerde bind i storværket om den danske klosterrute”. (Katolsk Orientering)

Anmeldelser af bind 3 og 4 under ét: se under anmeldelser af bind 3.

se avisreportage af receptionen fra Dagbladet her

 

 

 

 

bog 5bog 6Bind 5 og 6
”Den Danske Klosterrute: Fra Roskilde til Slagelse” af Jens Kristian Krarup (1. udg. 2012)
”Den Danske Klosterrute: Fra Slagelse til Vordingborg” af Jens Kristian Krarup (1. udg. 2012)

 • ”Her får vi altså et tilbud om at bevæge os fra helligsted til helligsted gennem det danske landskab. Ikke for at finde os selv gennem introspektion og navlepilleri. Men gennem mødet med de kirker og klostre, der står som vidner om mere end 1000 års dansk kristentro. Når man bevæger sig ud på klosterruten, får man inspiration til at se sig selv og sit liv i et større og længere perspektiv.
  På den måde bliver Den Danske Klosterrute et konkret og inspirerende modspil til den del af pilgrimsbevægelsen, der overvejende ser vejen som målet og har fokus på den vandrendes egne spirituelle oplevelser og selvudvikling. Der er en spændende verden udenfor. Klosterruten er et bevis herpå. Der er rigeligt at gå i dybden med, noget kender man sikkert, men andet rummer overraskende nyt”. (Pilgrimmen, tidsskrift for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme)

 

 

bog 7Bind 7

”Den Danske Klosterrute: Sydfyn – med Langeland, Tåsinge, Thurø og Ærø” af Gunnar Kasper Hansen (1. udg. 2015)

 ”… Som fynbo læser man naturligvis beskrivelserne af denne strækning med særlig interesse. Og man imponeres! Her er en guldgrube af små fortættede beretninger og oplysninger om tider og steder…
Bøgerne er altså andet og mere end en almindelig turistguide, selv om man også finder alle nyttige og praktiske oplysninger vedrørende overnatning, proviantering, kort og så videre. Men ved at lade klostre og kirker bestemme vej og mål er det ambitionen, at klosterruten skal genoplive den gamle tradition for pilgrimsrejser, dog omformet til kortere, meditative vandringer på nutidens betingelser og efter moderne menneskers behov. At vandre ad klosterruten handler om et samspil mellem den indre og den ydre rejse, hvor den ydre kommer til at sætte sit præg på den indre bevidsthed. Hermed skærpes den vandrendes opmærksomhed over for den virkelighed, som møder hende eller ham i naturen og i historien og i de spor, som den kristne tro har afsat, og som vi er en del af.” (Steen Skovsgaard i Kristeligt Dagblad)

”…Overskuelighed og omhyggelighed er nøgleord, når man bladrer i bogen, der er fyldt med billeder og beskrivelser, som vækker nysgerrighed efter at opleve selv.
Bogen gennemgår 261 km klosterrute fra Spodsbjerg til Bøjden, en rute fyldt med historie og kultur og så den særdeles smukke sydfynske natur. Alle tre områder, historie, kultur og natur er beskrevet i bogen, så det bliver nærmest en uundværlig guide, uanset om man er spirituel pilgrimsvandrer eller almindelig turist.” (Præsteforeningens Blad)

Bind 8
“Den Danske Klosterrute: Lolland-Falster” (1. udg. 2017) redigeret af Elizabeth Knox-Seith, Jens Kristian Krarup (koordinerende) og Tove Niclasen.

“…en gedigen hjælp under vandringen, men sandelig også til lystlæsning for den sofarejsende”. (Katolsk Orientering)

”En i forvejen imponerende bog-bedrift tager her ufortrødent tråden op fra de foregående syv bind, og nok en gang tvinges anmelderen til at kaste håndklædet i ringen – og give op! Men heldigvis kun i positiv forstand. Éns hænder kan nemlig slet ikke komme ned, skulle jeg hilse og sige…. Anmelderen står med et decideret luksus-problem. Han kan ikke finde flere rosende ord. De er allerede brugt for længst. Så tag det til efterretning. Dette er en bedrift”. (Kristian Kristiansen i Udfordringen)

 

 

Bind 9 

“Den Danske Klosterrute: Fra Viborg til Aalborg – herunder Birgittaruten” af Gunnar Kasper Hansen. (1. udg. 2017)

Anmeldelse i præsteforeningens blad

Anmeldelse i Kristeligt Dagblad

 

 

Bind 10
Den Danske Klosterrute: Fra Aalborg til Frederikshavn af Gunnar Kasper Hansen (1. udg. 2020)

Print Friendly, PDF & Email