2000 km. på Klosterruten

Den Danske Klosterrute” er navnet på en turist- og pilgrimsvandrerute gennem hele Danmark med temaerne kirke, kunst, historie og natur.

Den er en helårsrute og kan eventuelt også benyttes af cyklister.

Klosterruten starter i Helsingør på Sjælland og slutter i Frederikshavn i Nordjylland.

Efter Sjælland går ruten til øerne Falster, Lolland, Langeland, Tåsinge, Thurø og Ærø og gennem Sydfyn til Fåborg og Bøjden

Den fortsætter gennem Sønderjylland til Ribe og via Jelling til Søhøjlandet og Klosterriget ved Silkeborg, Viborg, Mariager, Aalborg, Vendsyssel og slutter i Frederikshavn.

I rutens yderpunkter er der forbindelse til Norge, Sverige og Tyskland.

Ruten forbinder 50 steder, hvor der er blevet bygget klostre i middelalderen.

Mellem klosterstederne går turen fra kirke til kirke ligesom for middelalderens pilgrimme.

Undervejs er der rig lejlighed til at besøge andre kulturseværdigheder og historiske steder.

Turen går såvidt muligt ad små veje og stier gennem noget af Danmarks smukkeste og mest særprægede natur.

Ruten er ikke selvstændigt afmærket i terrænet, men detaljerede landkort og udførlige vejbeskrivelser i de tilhørende guidebøger gør det let at orientere sig.

Se en oversigt over vandreruter vandreruter.dk  eller udinaturen.dk

Dele af andre stiforløb, der er afmærkede, indgår imidlertid også i Klosterruten, f.eks:

Stier og ruter Den Europæiske Fjernvandrevej over Sjælland,

Gendarmstien langs Flensborg Fjord,

Hærvejen,

Vandreruten Århus-Silkeborg,

Trækstien langs Gudenåen

– og nyere ruter som :

Sjællandsleden,

Øhavsstien,

Nordsøstien (North Sea Trail).

 

Således kan man på 40-50 % af Klosterruten i Sønderjylland og mellem Ribe og Viborg følge anden stiafmærkning, bl. a. 85 km på Hærvejen.

Folk, der færdes alene eller nogle få sammen, kan umiddelbart bruge ruten, også på private arealer.

For større, organiserede grupper gælder Miljøministeriets særlige regler, som omtales i netguiden her på Klosterruten.dk.

 

Cykling uden for rutens asfalterede strækninger forudsætter, at man kører på en robust cykel med solide dæk, og man må her være indstillet på et langsomt til moderat tempo.

På enkelte korte strækninger kan det være nødvendigt at trække cyklen.

Hvor længere strækninger er vanskeligt passable eller slet ikke må benyttes på cykel, anviser rutevejledningen alternative muligheder, som vandrere med vandretrailer i visse tilfælde også vil være henvist til.

Når man er undervejs, er det ofte besværligt at få kendskab til overnatningsmuligheder, specielt uden for de mest populære turistområder.

Derfor orienterer Klosterrutens guidebøger om alle kategorier af overnatningssteder, lige fra primitive naturlejrpladser til femstjernede hoteller.

Ved at lade klostre og kirker bestemme vej og mål åbner Klosterruteprojektet en særlig mulighed for at genoplive en gammel tradition for pilgrimsrejser, men omformet til meditative vandringer på nutidens betingelser og efter moderne menneskers behov.

Klosterruten er således ikke uden videre identisk med historiske vejforløb og pilgrimsveje, men følger dem, hvor det kan lade sig gøre, og det er hensigtsmæssigt.

Print Friendly, PDF & Email